Tuesday, July 8, 2014

SAJIAN PANTAS RAMADHAN 2

Hari ke 9 Ramadhan, peti ais makin kosong.. Maklumlah hujung minggu lepas kami sekeluarga balik berbuka di kampung. Selongkar punya selongkar.. ada ayam dan lamb shoulder yang dibeli dari giant minggu sebelum2 nya. Seperti biasa.. terus buat sajian pantas sebaik saja diberi peluang masuk dapur hampir pukul 6.15 pm.

Ini Set nasi mandy orang miskin... namanya.. Cukuplah untuk 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Nampak simple tapi Mirza suka sangat.. Encik Suami pun makan bertambah-tambah. Terharu cik puan isteri..


Masakan utama .. nasi ala mandy.. pakai beras Jasmine Super Siam Special tu jer.. Dah sajian pantas namanya..

Bahan untuk 2-3 org makan: (2 1/2 cawan beras, *air rebusan ayam = sukatan air biasa untuk masak nasi, 1/2 biji bawang besar holland yang dihiris bulat, 3 sudu besar minyak zaitun, 1 sudu garam)

*Kisar 3 biji bawang putih, 1 inci halia, 1/2 sudu teh serbuk kunyit, 1/2 sudu biji ketumbar, 1/2 sudu jintan manis. Bahan kisaran ditumis bersama 1 lebar daun bay, 3 sudu minyak zaitun, 1 bunga lawang, 3 batang cengkih, 1 batang kecil kulit kayu manis. Bila dah naik bau.. masukkan 1/4 bhg ayam..gaul-gaul sikit.. dan masukkan air dalam 500 ml.. tambah garam dan 1/2 kiub stok ayam. Biar menggelegak. Untuk masak nasi.. tapis air rebusan cukup-cukup sukatan nasi. Lebihan boleh guna untuk rebus lamb shoulder dan buat kuah.

Cara-cara: Tumis bawang besar dalam minyak zaitun.. bila dah agak layu.. masukkan air rebusan ayam dan beras yang siap dibasuh. Boleh tambah garam jika air rebusan ayam tadi sedikit tawar. Nanti nasi tawar tak bes. Seterusnya masak nasi seperti biasa.. bila air hampir kering.. titiskan 2 tompok pewarna kuning atas permukaan atas nasi.. dan letak ayam yang direbus sebelumnya juga di atas nasi. Tutup dan tunggu masak.

Sementara nasi masak..Bleh sediakan Mandy Lamb


Bahan-bahan: 3-4 keping Australian lamb shoulders (cari kat giant), lebihan *air rebusan ayam.

Cara-cara: Rebus lamb shoulder dalam 10 min bersama air rebusan ayam tadi. Asingkan dari kuahnya.. dan goreng sedikit dengan minyak sehingga nampak cam caramelized.. eceh.. Dah siap. Balance air rebusan jadi kuah untuk makan bersama nasi. Senangkan.

Selepas itu, leh buat Sos Harrah yang nyum nyum..

Bahan-bahan: 1 ulas bawang putih, 1 biji cili besar, 1 biji tomato, 1-2 biji cili kecil (ikut tahap kepedasan yang diingini), garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara: Kisar semuanya.. tp jangan halus sangat... Siap.

Pelengkap hidangan.. Air Teh Pic berais.. (pakai peket segera tu jer..).. lebih kurang pukul 7.. hidangan pun siap terhidang.


p/s: Lepas makan nasi ala mandy malam tadi.. Mood encik Suami terus jadi ceria.. Lipat kain selonggok tak yah suruh pun..wink wink.. Alhamdulillah..





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...