Stir-fried lamb + butter rice
Stir-fried Lamb
Lamb shoulder dipotong kecil (Kat giant bleh beli dalam peket2)
Bawang Putih (1 ulas ditumbuk)
Bawang Besar 1/2 biji potong wedges
Minyak masak 3 sudu
Optional: nenas, lobak merah, cili merah besar
Seasoning: Kicap manis, serbuk lada hitam, garam, serbuk kunyit
Cara-cara:
Gaulkan lamb shoulder/kambing dengan garam dan kunyit. Gorengkan dalam minyak yang sudah panas. Bila nampak daging sudah sedikit caramelized/ garing sedikit... masukkan bawang putih dan bawang besar, renjis kicap manis dan serbuk lada hitam. Akhir sekali masukkan nenas, lobak merah dan cili besar. Goreng sampai masak dan siap!
Butter rice/ Nasi goreng butter
Nasi (1 1/2 pot beras untuk 2 orang)
Butter (1 sudu besar)
Minyak (2 sudu besar)
Bawang putih
Cili solok/Cili merah dihiris serong
Garam secukup rasa (xperlu masin sangat sebab lauk dah bergaram)
Cara-cara:
Tumis bawang putih dengan cili, masukkan butter, garam secukup rasa dan nasi. goreng-goreng dan gaul-gaul sehingga jadi nasik goreng. Siap. Hidang bersama stir-fried lamb yang panas!!
Serving time: 30 minit.
No comments:
Post a Comment